Czekam już na ciepłe dni... na czas kiedy będzie można poczuć prawdziwy smak jedzenia które przygotuje. Nie ma to jak świeże owoce i warzywa. Na ten czas gdy pomidorki będę świeże daje wam przepis...
FASZEROWANE POMIDORYSkładniki(na 8 sztuk):
8 pomidorów
3/4 szklanki ryżu
cebula
100 g pieczarek
kilka listków bazylii
2 szklanki bulionu (z kostki)
sos tabasco
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Pomidory umyć, wydrążyć.
Pieczarki dokładnie opłukać, cebulę obrać. Razem z pieczarkami i miąższem z pomidorów posiekać.
Podsmażyć na łyżce oleju, a następnie dodać ryż. Podsmażyć.
Wlać bulion. Dusić pod przykryciem 25 minut.
Przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Dodać bazylię.
Ryżem napełnić pomidory.
Piec 15 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
KURCZAKSkładniki:
podwójna pierś z kurczaka
3łyżki oleju
przyprawy KOTANYI:
'gyros'
'przyprawa do kurczaka'
Kurczaka kroimy w kostke, wsypujemy po 1 łyżeczce przypraw i dodajemy 3 łyżki oleju. Zostawiamy w misce na ok.10 minut. Rozgrzewamy patelnie(najlepiej teflonową) i wrzucamy kurczaka. Smażymy.
Na zdjęciu sam ryż z 3 pokrojonymi pomidorami w środku (wszystko inne jak w przepisie).
Moje 3 grosze:
Ja osobiście nie dodawałam całego pokrojonego miąszu z pomidorów, tylko ok.połowy, z reszty wyszła pyszna zupa pomidorowa.
Dodałam suszoną bazylię i też wyszło dobre. Można też na wirzch zetrzeć trochę sera żółtego.
Ja uważam jednak że nie jest to samodzielne danie, ale dodatek do np. mięsa.
POLECAM! Smacznego...
zawsze do farszu można dodać mięsa mielonego:) Fajnie by było gdybyś do każdej potrawy dodawała zdjęcie jak Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńmyślę że mięso mielone nie za bardzo będzie pasowało, ale kurczak pokrojony w kosteczke-może i tak :)
OdpowiedzUsuńDzięki za rade. Napewno dodam jakieś zdjęcia :)