czwartek, 7 stycznia 2010

Ciasto cytrynowe

Składniki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn

z komentarzy wynika, że 1 łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy.

**********
czas: 60 minut
porcje: 6-8
koszt: niedrogie
kalorie: mało


Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i niestety trzeba poczekać aż ostygnie.

Jeden z komentarzy na innej stronce:
Zrobiłam malutką modyfikację - skórkę cytrynową utarłam z cukrem pudrem i wyszedl pyszny cytrynowy lukier.
Mam zamiar wypróbować!

SMACZNEGO!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz